O nama

O nama

Dobrovoljno vatrogasno društvo Staro Čiče osnovano je zajedno sa DVD Vukovinom 1895. godine. Kao samostalno društvo DVD Staro Čiče odvojilo se 1926. godine jer je za ondašnje razmjere imalo velik broj stanovnika i sve preduvijete da postane samostalno. Ta nam se godina, 1926-a, priznaje kao i datum osnutka, mada sami začeci vatrogastva u Starom Čiču sežu i dublje u povijest. Već 1927. god. DVD kupuje prvu ručnu jednocilindričnu štrcaljku. Kako za nju nije bilo prikladne garaže ona se u početku čuvala na imanju gospodina Paljević Josipa.

1929. god. Pristupilo se izgradnji Vatrogasnog doma (u ono doba nazivanog „Gasilana“) i on se još uvijek nalazi na istom mjestu. Prva motorna štrcaljka marke Ilok – 18 konjskih snaga, kupljena je 1936. god. koja još i danas služi svojoj svrsi.
Čak i za vrijeme Drugog svjetskog rata staročički vatrogasci nastavljali su s radom, a najzapaženija intervencija bila je prilikom požara škole u Vukovini.

Nakon rata slijedi značajnija obnova društva i povećava se broj članova DVD-a Staro Čiče.
1951. god. slijedi prvo proširivanje Vatrogasnog doma sukladno tadašnjim mogućnostima. Sljedeće proširivanje bilo je 1957. g., a ono je uz radove na samom domu uključivalo i kupnju okolnog zemljišta.

50-ih i 60-ih godina Društvo je uz redovne zadaće vatrogastva bilo posvećeno i školovanju kadra, jer za sam boljitak društva i školovanje je značajan čimbenik. Kao jedne od značajnijih pobornika školovanja kadra treba istaknuti gospodu Matu Tavurca, Ivana Matejića te Stanka Paljevića.

1975. god. Društvo nastavlja s obnovom opreme i nabavlja motornu štrcaljku marke Magirus TS-8/8S. Te se godine velik broj mještana odazvao na poziv za donaciju sredstava za nabavku opreme te je za motornu štrcaljku kupljena i pripadajuća originalna prikolica za brži prijevoz i lakši pristup požaru. Uz donaciju Vatrogasnog saveza Velike Gorice kupljen je i prvi kombi marke IMV-1800.

1979. god. DVD Velika Gorica darovala je DVD-u Staro Čiče Društveni dom kojeg je bilo potrebno preseliti o trošku društva. Tu je do izražaja došla solidarnost mještana Starog Čiča, te želja za pomoć vatrogascima. Oko 200 mještana sudjelovalo je u radovima rastavljanja i preseljenja Društvenog doma, 22 traktora su jedan za drugim prevozili opeku i građu te je dom bio rastavljen i prevezen u Staro Čiče u jednom danu što je začudilo čak i ondašnje najveće optimiste. Mnogi se sjećaju da su za vrijeme radova samo bolesni ostajali u kućama. Sljedeće 1980. g. Društveni dom je i sastavljen u Starom Čiču.

80-ih godina DVD nastavlja s obnavljanjem kadrova i školovanjem članova.
Kako svaki DVD ima uspona i padova u svojoj povijesti tako je i od 1991. do 1997. godine u Starom Čiču zavladala stagnacija i neaktivnost društva koja se, nadamo se, neće više nikad ponoviti.
1997. Društvo ponovo počinje s aktivnijim radom i stavlja naglasak na aktiviranje mladeži DVD-a pod vodstvom gospodina Dražena Plodinca.
1999. god. kupljen je, pomoću mještana Starog Čiča, kombi marke Mercedes koji je danas postao neophodan za kvalitetan rad Društva.

Od 2000.-te godine do danas društvo se posvetilo obnovi i održavanju vatrogasnih prostorija, kao i daljnjoj obuci kadra. Posebno treba naglasiti uspjehe muške i ženske desetine na vatrogasnim natjecanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 − 17 =